‘Toekomstige virussen te tackelen met nieuwe onderzoekstechnieken’

“Dankzij nieuwe moleculaire onderzoekstechnieken zijn onze mogelijkheden om met succes nieuwe virussen te ontdekken enorm toegenomen.” Dat zei Wim van der Poel bij zijn inauguratie als buitengewoon hoogleraar Emerging and Zoonotic Viruses aan Wageningen University & Research.

Het tijdig identificeren van nieuwe gevaarlijke virussen voor mens, dier en plant is een enorme uitdaging. “Maar gelukkig heeft er ook een revolutie in het laboratorium plaatsgevonden”, zegt Van der Poel. Een techniek die al enige tijd bestaat is  polymerasekettingreactie (PCR) waarmee DNA in een monster te vermenigvuldigen is. Met de techniek metagenomica kunnen onderzoekers duizenden DNA-sequenties tegelijk uitlezen. En met de CRISPR-Cas techniek is het mogelijk om heel nauwkeurig te knippen en plakken in genetisch materiaal.

Hepatitis E

Van der Poel wil zich in zijn onderzoek in het bijzonder richten op zoönosen, infectieziekten die worden overgedragen van dieren op mensen, zoals bijvoorbeeld ebola of vogelgriep. Bijna 70 procent van alle recent ontdekte infectieziekten van de mens is in het dier ontstaan. Vooral in Nederland is dat van belang, want ons land is dichtbevolkt met zowel mensen als landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren.
Een zoönose waar Van der Poel vol op inzet is Hepatitis E. Varkens kunnen dat virus bij zich dragen zonder dat ze er last van hebben. Mensen raken meestal besmet door het eten van onvoldoende verhit varkensvlees en kunnen er wel ernstig ziek van worden. In de afgelopen jaren is veel kennis over Hepatitus E opgedaan, maar er liggen nog belangrijke onderzoeksvragen, dus het onderzoek zal de komende jaren worden voortgezet.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: