Vaccinatie tegen blauwtong blijft vrijwillig

Vaccinatie tegen blauwtong is en blijft vrijwillig, ook bij een uitbraak van de ziekte. Dat meldt minister Schouten van LNV.

Het is aan veehouders zelf om te beslissen of ze hun dieren willen vaccineren, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. “Ik ben niet voornemens om op dit moment, of in geval van een uitbraak in Nederland, vaccinatie te verplichten dan wel te reguleren.”
Schouten ziet op dit moment ook geen aanleiding om extra monitoring voor blauwtong op te starten naast de verplichte monitoring in de maanden november tot en met februari die tot doel heeft de vrijstatus van Nederland aan te tonen.

Langzame (natuurlijke) verspreiding

Nederland is sinds 2012 weer vrij van blauwtong. In België zijn dit jaar wel besmettingen met blauwtong gevonden en in 2018 was dat het geval in Duitsland. Volgens deskundigen is de actuele dreiging van blauwtong voor Nederland niet hoog, schrijft Schouten, maar een langzame (natuurlijke) verspreiding via de knutten vanuit de besmette gebieden naar Nederland is waarschijnlijk.

Heel Nederland beperkingsgebied bij uitbraak

De minister zegt voorbereid te zijn als blauwtong Nederland bereikt. Bij een besmetting zal onder andere heel Nederland als beperkingsgebied worden aangewezen, net als Frankrijk en België hebben gedaan. “Het voordeel hiervan is dat binnenlandse handel en transport mogelijk blijft zonder aanvullende voorwaarden”, aldus Schouten.

Blauwtong – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: