Van weiden kun je goed melken

Als de koeien volop gras kunnen vreten en ze de juiste bijvoeding krijgen, kun je van weiden goed melken. Dat zegt dierenarts en weidecoach Gerrit Hegen in vakblad Veehouder en Veearts. Volgens Hegen kunnen veehouders met weiden ook nog eens besparen op krachtvoer.

Koeien kunnen volgens Hegen met vers gras erbij makkelijk 16 tot 17 kg drogestof uit ruwvoer opnemen. “Als ze met overdag weiden 7 tot 8 kg vers gras opnemen, zullen ze nog 7 tot 9 kg drogestof moeten kunnen opnemen uit passend ruwvoer dat ze krijgen bijgevoerd op stal, zoals kuilgras en snijmais. Er kan dan al snel 1 kg krachtvoer per dag worden bespaard. Bij een opname tot 10 kg drogestof uit voorjaarsgras kan 2 tot 3 kg krachtvoer per koe per dag worden­ bespaard. Je moet dat als melkveehouder wel durven.”

Ruw eiwit niet te hoog

Een rantsoen met goed gras voor de koeien bevat maximaal 16 tot 17 procent ruw eiwit. Hegen: “Het is belangrijk dat het ruw eiwitgehalte in het gras en in de bijvoeding op stal niet te hoog is. En dat die bijvoeding voldoende energie bevat.”
Door het voorjaarsgras te combineren met hoogwaardige graskuil met een niet te hoog gehalte aan onbestendig eiwit en/of snijmais (of een andere bron van pens­energie) en bijpassend krachtvoer met laag eiwit, is het ruw eiwitgehalte omlaag en in een gunstiger verhouding te brengen.

Aandacht voor bemesting

Met aandacht voor de bemesting in het voorjaar, kan een overmaat onbestendig eiwit in het rantsoen worden voorkomen. Hegen: “En als het eiwitgehalte in het gras niet te hoog is, hoef je ook minder mais of energierijk krachtvoer bij te voeren.”
Hij adviseert om in het voorjaar op weidepercelen een eerste gift van 20 kuub mest verdund met 10 kuub water per hectare uit te rijden. “Verdunnen met water zorgt voor betere benutting van de voedingsstoffen in de mest en voor minder vervluchtiging van ammoniak. Maximaal 20 kuub mest verdund met water beperkt tevens het kalium­gehalte in het gras. Ook leidt het tot schoner gras en daarmee een kleinere kans op besmetting met bijvoorbeeld salmonellabacteriën.”

Het hele artikel ‘Van weiden kun je goed melken’ staat in de Veehouder en Veearts die op 19 april verschijnt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: