‘Veehouder soms te druk voor extra verzorging kalfjes’

De oorzaak van een te hoge kalversterfte op melkveebedrijven is vaak dat boeren het te druk hebben. Dat zegt Frank van Eerdenburg van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht tegen RTL Nieuws. Volgens RTL Nieuws is op ruim 1.200 boerderijen in ons land sprake van een kalversterfte van 20 procent of hoger.

RTL Nieuws vroeg cijfers over de verzorging en sterfte van kalfjes op bij het ministerie van LNV/NVWA. ‘Het is voor het eerst dat bekend is hoeveel boerenbedrijven te maken hebben met een kalversterfte van 20 procent of hoger’, aldus het nieuwsprogramma.

Te druk

Gemiddeld over alle rundveebedrijven ligt de kalversterfte tot 14 dagen in Nederland op 12,5 procent, meldt RTL. In totaal zouden 5.547 rundveebedrijven het slechter tot veel slechter doen dan gemiddeld. Het merendeel, 11.246 rundveebedrijven, doet het beter. Maar deskundigen vinden dat gemiddelde ook al veel te hoog.
Volgens Frank van Eerdenburg van de faculteit Diergeneeskunde is de oorzaak vaak dat boeren het te druk hebben. “Eén persoon kan eigenlijk 80 koeien aan, we zien nu heel veel bedrijven met 120 of 130 koeien, soms nog meer. Dan gaat het mis. Dan wordt er geen prioriteit meer gegeven aan de extra verzorging van kalfjes.”

Advies en ondersteuning

Ook LTO Nederland vindt de sterftecijfers te hoog. Portefeuillehouder Gezonde Dieren van LTO Jeannette van de Ven zegt tegen RTL Nieuws dat er veel komt kijken bij de zorg voor kwetsbare jonge kalveren. “Boeren die daar moeite mee hebben kunnen we wel aan de schandpaal nagelen, maar we kunnen ze beter helpen met advies en ondersteuning. Daar is iedereen bij gebaat, de boer en het dier. Er zijn afgelopen jaar projecten opgestart om het nog beter te doen. We hopen dat het z’n vruchten af gaan werpen. Dat moet komende jaren blijken.”
Volgens het ministerie van LNV worden met de sector concrete doelstellingen vastgesteld om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is.
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vraagt zich af of de cijfers van RTL Nieuws kloppen en heeft het onderliggende rapport opgevraagd. “Dit om na te gaan of de cijfers juist geïnterpreteerd zijn en hoe de stellingname tot stand gekomen is. Want uit monitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt de kalverensterfte juist af te nemen.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: