‘Vooruitgang gezondheid melkkoe met consequent fokken’

Met consequent fokken is vooruitgang te boeken op het gebied van gezondheid en efficiëntie van melkkoeien. Dat blijkt uit onderzoek door Dairy Campus binnen het vierjarige project ‘Innovatieve fokkerij’.

Voor het project werden melkkoeien in twee groepen verdeeld: de ‘Gezondheidsgroep’ en de ‘Efficiëntiegroep’. In de Gezondheidsgroep lag de nadruk op gezondheidskenmerken: uiergezondheid, klauwgezondheid, slepende melkziekte, dochtervruchtbaarheid, geboortegemak, afkalfgemak en levensvatbaarheid. In de Efficiëntiegroep lag de focus op melkproductie, levensduur en voeropname, maar ook de fokwaarden voor persistentie, laatrijpheid, tussenkalftijd en afkalfleeftijd van vaarzen.

Genetische vooruitgang

Op basis van deze kernmerken zijn keuzes gemaakt binnen het fokkerijbeleid op Dairy Campus. Hiermee is geprobeerd aan te tonen dat niet alleen via de stierenkant (aankoop van sperma), maar ook via de vrouwelijke kant (genomische testen jongvee, selectie koeien en aankoop embryo’s) de mogelijkheid bestaat om de genetische aanleg van koeien aanzienlijk te verbeteren. Volgens de onderzoekers is dat gelukt binnen het project.
Qua genetische vooruitgang zou er in de toekomst nog meer resultaat geboekt kunnen worden als er gesekst sperma ingezet wordt en als de koeien voor inseminatiebeslissingen nog consequenter op fokwaarden worden geselecteerd.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: