Website processierups beantwoordt ook vragen van boeren

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat wordt opgericht in opdracht van het ministerie van LNV, heeft de website processierups.nu gelanceerd. Op website wordt bijvoorbeeld antwoord gegeven op de vraag of ook landbouwhuisdieren gezondheidsklachten kunnen krijgen door de eikenprocessierups.

Volgens de website moet voorkomen worden dat koeien, schapen, geiten en paarden aan de nesten van de rupsen kunnen zitten of deze in hun bek kunnen nemen of dat ze brandharen in hun bek, respectievelijk mond krijgen. Paarden lijken gevoeliger voor de brandharen van de eikenprocessierups dan andere dieren, doordat ze niet kunnen braken en kolieken kunnen krijgen.

Brandharen in het gras

Daarnaast kunnen volgens het kenniscentrum klachten optreden als vee bijvoorbeeld graast onder of in de directe nabijheid van aangetaste eikenbomen of als gras afkomstig uit de directe nabijheid van aangetaste eiken als veevoer wordt gebruikt. Het gras kan vol met brandharen zitten. Koeien kunnen gaan speekselen en onrustig worden indien zij brandharen binnen hebben gekregen. Dit geldt ook voor paarden, die gezwollen mondslijmvlies kunnen krijgen en gaan kwijlen. Ook kunnen ze oogirritaties krijgen.

Meer vragen en antwoorden staan op processierups.nu.

Foto: Wikipedia/Kleuske

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: