Weinig nieuwe meldingen van influenza bij paarden

Na het vaststellen van influenza bij paarden op 22 en 23 december in een flink aantal stallen in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant en in enkele stallen rond Utrecht, zijn er weinig nieuwe meldingen bij gekomen.

Weinig nieuwe meldingen kan erop wijzen dat er inderdaad weinig of geen nieuwe gevallen van influenza optraden of dat men er niet openlijk voor uitkomt, melden de GD en faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Soms ernstige symptomen

Enkele dierenartsen die uitbraken bij paarden van hun klanten op de voet volgden, meldden dat paarden die korter dan zes maanden geleden waren gevaccineerd weinig of geen symptomen lieten zien. Een andere dierenarts zag wél ernstige symptomen bij een volledig volgens internationale normen (FEI) gevaccineerd paard.

Extra vaccineren en temperaturen

De volgende maatregelen worden door de GD en faculteit Diergeneeskunde geadviseerd om influenza te beperken:

  • Een keer extra vaccineren bij paarden die langer dan zes maanden geleden zijn gevaccineerd is verstandig mits er op het betreffende bedrijf nog geen problemen zijn.
  • Als symptomen van griep worden gezien, is direct tweemaal daags alle paarden op het bedrijf temperaturen erg verstandig. Hoesten en een snotneus volgen vervolgens vaak binnen één of enkele dagen.
  • Bij verdenking kan een neusswab ingestuurd worden voor een onderzoek (PCR) op influenza om de diagnose te bevestigen.
  • Onderlinge wedstrijden waar alleen paarden van het eigen bedrijf komen, zijn natuurlijk geen probleem, maar op wedstrijden waar veel paarden bij elkaar komen is het wel oppassen geblazen. Liefst het paard niet op stal zetten in een vreemde stal, maar na het rijden direct terug op de trailer zetten en naar huis brengen.
Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: