‘Zeer kleine kans op Afrikaanse varkenspest vanuit Azië’

De kans dat Nederland getroffen wordt door de Afrikaanse varkenspest vanuit de epidemie in Azië is zeer klein. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

De gevolgen van Afrikaanse varkenspest in China en andere delen van Azië zijn enorm groot voor de regio. Miljoenen dieren worden geruimd en de epidemie lijkt een ongekende omvang te krijgen. Door de afname van het aantal varkens alleen al in China, zal er wereldwijd een effect merkbaar worden op de markt van varkens en varkensvlees, maar ook grondstoffen voor varkensvoer. Het is volgens WBVR een van de grootste uitbraken van een dierziekte ooit.

Varkensvlees en vleesproducten

Maar de kans dat ziekte vanuit Azië naar Nederland komt is volgens het Wageningse instituut zeer klein. Vooral varkensvlees en vleesproducten lijken daarbij een risico te vormen wanneer toeristen bijvoorbeeld besmette producten meenemen naar Nederland, waar het terechtkomt bij wilde wijnen, op een kinderboerderij, of zelfs op een varkensbedrijf.

Insleep via grondstoffen voor veevoer

Hoewel er vooral in de Verenigde Staten veel aandacht besteed wordt aan insleep van Afrikaanse varkenspest via grondstoffen voor veevoer, is het maar de vraag of dat een serieuze risicoroute is, aldus WBVR. De uitbraken in Oost-Europa vormen wat dat betreft waarschijnlijk een veel groter risico voor Nederland.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: