Bedrijfsnieuws | Nieuws

Ki oefenen met kunstkoe Henryetta

Diergeneeskundestudenten van de Universiteit Utrecht kunnen kunstmatige inseminatie (ki) nu ook oefenen met kunstkoe Henryetta. Dat is goed voor het dierenwelzijn en het onderwijs, meldt de faculteit Diergeneeskunde.

Het practicum kunstmatige inseminatie bij koeien is een onderdeel van de opleiding tot landbouwhuisdierenarts. Na ‘droog oefenen’ op een plastic cervix (baarmoederhals) en slachthuismateriaal, mogen studenten twee keer een levende koe insemineren. Met de aanschaf van kunstkoe Henryetta hoeven studenten nog maar één keer met een levende koe te oefenen. Voor dit practicum is dit dus een reductie van 50 procent in het proefdiergebruik, aldus de faculteit Diergeneeskunde.

Volgens de faculteit zorgt de kunstkoe daarnaast voor een groter onderwijsrendement voor de studenten. Henryetta kan ook bij andere practica ingezet worden. Docent Joyce Parlevliet is blij met de aanschaf van de kunstkoe: “Door de aanschaf van de kunstkoe Henryetta kan de werkelijkheid heel goed benaderd worden.”

Foto: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.