Besmette nertsenbedrijven worden geruimd

Het kabinet heeft besloten om de zeven met het coronavirus besmette nertsenbedrijven te ruimen. De planning is dat in de loop van de volgende week alle nu besmette bedrijven zijn geruimd. De nertsenhouders krijgen een tegemoetkoming voor de geruimde dieren.

Het kabinet heeft het besluit om te ruimen genomen op basis van advies van deskundigen. Volgens de deskundigen bestaat het risico dat het coronavirus langdurig blijft circuleren op nertsenbedrijven. Ook geven zij aan dat er diverse onzekere factoren zijn die een rol kunnen spelen, zoals de kans op mutaties in het virus. En als de kans op mens-mens-besmettingen de komende tijd afneemt, kunnen een nerts-mens-besmettingen zorgen voor een verhoging van het vóórkomen van het coronavirus bij mensen. “Dat willen we voorkomen”, aldus het kabinet. Verder kan het aantal besmette nertsen op de bedrijven sterk groeien door de geboorte van pups in het voorjaar; bij aanvang van de besmetting waren alleen nog drachtige moederdieren aanwezig.

Er zijn nu zeven met corona besmette bedrijven (met in totaal negen locaties) in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, St Anthonis en Venray. De komende tijd kunnen nieuwe verdachte en besmette bedrijven worden gevonden. Alle nertsenbedrijven in Nederland worden gescreend. Het kabinet verwacht dat volgende week de resultaten van alle bedrijven bekend zijn.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: