Deskundigen: ophokplicht pluimvee niet nodig

De deskundigengroep dierziekten vindt een ophokplicht voor pluimvee in Nederland niet nodig. Dat is de conclusie nadat de groep op verzoek van Minister Schouten (LNV) de situatie in Nederland beoordeel heeft.

Volgens de deskundigen zijn het hoogstwaarschijnlijk de wilde vogels die verantwoordelijk zijn voor de meeste uitbraken die tot nu toe zijn gemeld. Verder beoordelen de deskundigen dat het niet waarschijnlijk is dat er nu besmette vogels in Nederland zijn. Deze laatste conclusie baseren zij onder meer op het feit dat er sinds de herfst meer dan 2500 levende wilde vogels in Nederland zijn bemonsterd en negatief zijn getest op HPAI. Ook zijn er bij het testen van in Nederland dood gevonden wilde vogels geen HPAI besmettingen gevonden. Verder zijn er geen met HPAI besmette bedrijven of hobbylocaties gevonden in Nederland, België en Duitsland.

Er is in Nederland wel een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting ingevoerd voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de getroffen landen. Daar wordt door de NVWA op toegezien. Tot de getroffen landen horen tot op heden Hongarije, Slowaijke, Roemenië, Polen, Tsjechië en Duitsland.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: