GD: voorkom problemen door versgehakselde mais

Het voeren van versgehakselde snijmais kan gezondheidsproblemen geven bij koeien en zorgen voor een daling van de melkproductie. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Verse mais bevat een grotere hoeveelheid suikers dan goed geconserveerde mais en koeien vreten deze verse mais vaak goed (meer opname). Het kan zorgen voor verteringsproblemen wat zich kan uiten in dunne mest en melkproductiedaling. Daarnaast is het meer broeigevoelig dan goed geconserveerde mais.

De GD adviseert om verse mais de eerste vier tot zes weken na inkuilen niet te voeren. Na die periode is een maiskuil meestal stabiel en goed geconserveerd.

Toch verse mais voeren?

Is het vanwege een voertekort toch nodig om eerder te beginnen met het voeren van verse mais? Dan zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

  • beperkte gift
  • hoeveelheid langzaam opvoeren
  • voldoende structuurwaarde totale rantsoen
  • verminderde hoeveelheid andere suikerrijke producten
  • voorkom broei van de kuil

Eerder een deel van de mais inkuilen

Steeds vaker kiezen veehouders ervoor om al eerder een deel van de mais te laten hakselen en deze apart in een kleine kuil in te kuilen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met mais die wat last van de droogte heeft gehad. Hiermee kan je een kleine kuil maken om de voervoorraad aan te vullen. Zo verklein je het risico op een slecht geconserveerde kuil, waar nog het hele jaar van gevoerd moet worden.

Foto: Rasbak – Wikimedia Commons

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: