Inzet mobiele dodingsunit (MDU) wordt mogelijk

Structurele inzet van de mobiele dodingsunit (MDU) wordt mogelijk in Nederland. Dat schrijft minister Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. In Nederland vond eerder een pilot plaats met de MDU.

De Europese Commissie wil ruimte geven aan initiatieven als de MDU. Wel moet er altijd een officiële dierenarts aanwezig zijn gedurende het gehele proces van bedwelmen en doden van het dier, moeten karkassen van dieren die gedood zijn in de MDU binnen twee uur op het slachthuis zijn als er niet gekoeld kan worden, en per transport mag er maar één dier per keer worden opgehaald en van het bedrijf naar het slachthuis worden gebracht. Maar Nederland wil toe naar het vervoer van enkele dieren per transport om de inzet van de MDU haalbaar te maken voor de praktijk.
“Het besluit om initiatieven als MDU toe te staan wordt dus op Europees niveau genomen”, aldus minister Schouten. “Dit betekent dat structurele inzet van de MDU in Nederland mogelijk wordt.”

Onenigheid

Binnen de NVWA, die de evaluatie van de pilot met de MDU uitvoerde, was er onenigheid over de MDU. Meerdere dierenartsen van de NVWA vertelden RTL Nieuws dat dieren onnodig lijden door de MDU en er risico’s zijn voor de volksgezondheid. Maar er zijn ook (NVWA-)dierenartsen die vinden dat door het mobiele slachthuis dieren minder lijden omdat ze niet vervoerd hoeven te worden. Minister Schouten vond destijds dat de pilot hierom niet stilgelegd hoefde te worden.

Foto: Slachthuis Dokkum

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: