Kans op zonnebrand bij rundvee door schimmel op het gras

De Veekijker kreeg de afgelopen tijd meerdere over zonnebrand bij runderen. Waarschijnlijk is de huid van deze runderen gevoelig geworden voor uv-licht door het eten van gras met de schimmel Pithomyces chartarum. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De zonnebrandklachten worden vaker waargenomen bij weiden tijdens zeer mooi en zacht najaarsweer. Bij temperaturen van boven 12 graden Celsius en een hoge vochtigheid (dauw, schaduw op het gras door bomen), kan de schimmel Pithomyces chartarum goed op het gras groeien. Sommige Pithomyces-stammen produceren het mycotoxine Sporidesmin dat ernstige leverschade veroorzaakt. Door de leverschade kan de plantkleurstof chlorofyl (aanwezig in groene planten) niet meer volledig worden afgebroken en wordt de huid gevoelig voor uv-licht.

Blauwtong uitsluiten

De klinische beelden van zonnebrand bij runderen variëren van een schilferige neus tot gezwollen lichaamsdelen, geschilferde huiddelen, korsten op neus en spenen of een perkamentachtige witte huid. Worden deze symptomen waargenomen, dan is het belangrijk dat een blauwtongverdenking wordt uitgesloten en dat deze verdenking gemeld wordt bij de NVWA. Om meer inzicht te krijgen in de oorzaak kan men bloedonderzoek doen naar leverenzymen.

Een vergelijkbaar ziektebeeld kan overigens ook ontstaan door leververvetting, eten van planten die de lever beschadigen (zoals jacobskruiskruid of rododendron), medicijnen die de huid gevoelig maken voor uv-licht (tetracyclines) of een leverbotinfectie.

Opstallen en pijnstillers

Als de klinische verschijnselen op een bedrijf optreden, adviseert de GD om de dieren op te stallen, indien nodig pijnstillers te geven en een goede kwaliteit voer (weinig belastend voor de lever en energierijk) te geven. Preventief kunnen de dieren worden bijgevoerd om de opname van gras te verlagen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: