Meer zieke dieren door blauwtong in Frankrijk

In Frankrijk is het aantal zieke runderen en schapen door blauwtong (serotype 8, BTV-8) in de afgelopen weken toegenomen. Dat meldt het Belgische voedselagentschap FAVV. Het FAVV roept Belgische veehouders op om waakzaam te blijven en raadt hen aan dieren te vaccineren tegen BTV-8.

Zieke dieren door BTV-8 komen voornamelijk in het uiterste zuidwesten van Frankrijk voor, aldus het FAVV. ‘Een toename van de virale circulatie komt dit seizoen vaak voor, maar gaat momenteel gepaard met duidelijke en ernstige klinische symptomen zoals abortus bij rundvee tot sterfte bij schapen. De geïnfecteerde dieren vertonen een hoge virale belasting’, zo laat het voedselagentschap weten.

Het FAVV roept op om waakzaam te blijven. ‘Vaccinatie van gevoelige dieren (runderen en schapen) tegen BTV8 blijft sterk aanbevolen. Er is voldoende vaccin beschikbaar.’

Sinds 2015 circuleert in grote delen van Frankrijk het serotype 8 van blauwtong. Heel België geldt sinds 28 maart 2019 als beperkingsgebied voor BTV-8.  Nederland is sinds 2012 officieel blauwtongvrij.

Blauwtong – Dierziekten-ABC

Foto: Universiteit Utrecht

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: