Schmallenberg bij geitenlammeren in Rheinland-Pfalz

In de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz is bij twee geitlammeren het Schmallenbergvirus vastgesteld. Dat meldt Animal Health Online. Het virus kenmerkt zich bij schapen en geiten door aangeboren afwijkingen bij lammeren. De dieren hebben bijvoorbeeld een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten.

De ontdekking van het Schmallenbergvirus is de eerste in Rheinland-Pfalz in drie jaar. Omdat de meeste jonge dieren in het voorjaar geboren worden, is het zaak schapen, geiten en runderen goed in de gaten te houden. AgriHolland meldt dat een vaccin tegen het virus beschikbaar is.

Het Schmallenbergvirus wordt waarschijnlijk verspreid door knutten (kleine steekvliegjes). Deze knutten zijn in de winter niet actief. Het Schmallenbergvirus wordt dus tijdens de winter (waarschijnlijk) niet verspreid. Door hoge temperaturen in de afgelopen winter is er vermoedelijk een grotere kans op verspreiding door de steekvliegjes. Overdracht van het virus van moederdier op nakomelingen via de placenta is bewezen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: