Schouten: Levend dier tussen kadavers is onacceptabel

Heel soms wordt tussen kadavers die veehouders aanbieden aan Rendac nog een levend dier aangetroffen. Minister Schouten van LNV vindt dat onacceptabel, ook als dat per ongeluk gebeurt. Ze wil het aankaarten bij de sector.

Veehouders zijn er verantwoordelijk voor dat er geen levende dieren bij de kadavers worden aangeboden: hij of zij moet vaststellen of een dier daadwerkelijk dood is alvorens het bij Rendac aan te bieden. Maar een nog levend dier wordt achteraf pas gevonden als het niet meer op de boerderij aanwezig is. Daardoor is het complex om aan te tonen dat de veehouder verwijtbaar nalatig is geweest, aldus Schouten. Zij wil bekijken of er mogelijkheden zijn om achteraf wel sluitend bewijs te kunnen leveren.

Niet altijd inspectie door NVWA

Rendac informeert de veehouder na het aantreffen van een levend dier. Rendac maakt dan ook melding bij de NVWA. De NVWA heeft geconstateerd dat niet bij elke melding van Rendac een inspectie door de NVWA wordt uitgevoerd, maar heeft maatregelen getroffen om te zorgen dat dat in het vervolg wel gebeurt.

Foto: Waterbedrijf Groningen

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: