Schouten wil meer inzicht in covid-19-infecties bij dieren

Er zijn inmiddels bewijzen dat dieren incidenteel besmet kunnen worden met het nieuwe coronavirus covid-19. Maar er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat dieren een rol spelen in de verspreiding van het virus. Toch wil minister Schouten van LNV meer inzicht krijgen in infecties met covid-19 bij dieren. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten wil onder andere onderzoek laten doen naar het mogelijk vóórkomen van covid-19-infecties bij varkens, omdat varkens gevoelig zijn voor een aantal humane ziekten. In Duits en Chinees onderzoek lukte het niet om varkens te besmetten met het nieuwe coronavirus, maar Schouten wil toch uit voorzorg onderzoek laten doen. Hiervoor worden bloedmonsters van varkens verzameld en getest op het voorkomen van antistoffen tegen covid-19. “Wetenschappers verwachten niet dat er dieren positief testen, op basis van de resultaten van het onderzoek naar varkens in Duitsland en China, maar het is wel belangrijk om dit uit te sluiten”, aldus de minister. Het onderzoek start in april en de eerste resultaten worden in augustus verwacht.

Ook onderzoek bij nertsen en katten

Minister Schouten wil mogelijk vergelijkbaar onderzoek laten doen bij nertsen. Uit het Duitse en Chinese onderzoek blijkt namelijk dat fretten vatbaar zijn voor infectie met covid-19 en nertsen zijn nauw verwant aan fretten.
Verder wil Schouten onderzoek laten doen naar infecties bij katten. In België was een kat besmet, waarvan het baasje covid-19-patiënt was. En een Chinese wetenschappelijke publicatie beschrijft dat katten besmet konden worden met het covid-19-virus en dat twee van de zes katten in het onderzoek andere katten via de lucht konden besmetten. Maar volgens Nederlandse deskundigen is er (nog) geen bewijs dat katten het nieuwe coronavirus via de lucht aan elkaar kunnen overdragen. Ook hebben de deskundigen geen bewijs dat katten relevant zijn in de verspreiding van het virus. Er is meer kennis nodig om daar een uitspraak over te kunnen doen, aldus de minister. Daarom heeft zij onder andere de faculteit Diergeneeskunde gevraagd om te komen met onderzoeksvoorstellen.

Kippen en eenden ook niet vatbaar

In het Chinese onderzoek sloeg het nieuwe coronavirus dus niet aan bij varkens, maar ook niet bij kippen en eenden, zo meldt minister Schouten in haar Kamerbrief. Ook het onderzoek in Duitsland liet zien dat kippen net als varkens niet konden worden besmet. Honden bleken volgens de Chinese onderzoekers minder gevoelig te zijn voor covid-19.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: