Werkgroep zoekt oorzaak acute benauwdheid paarden

De Gezondheidsdienst voor Dieren en de faculteit Diergeneeskunde hebben een werkgroep opgericht die de oorzaak van zogenaamde groepsgewijze keelverlamming bij paarden wil achterhalen.

In Nederland en in het buitenland wordt er de laatste jaren op verschillende bedrijven groepsgewijze keelverlamming gezien. Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door acute aanvallen van ernstige benauwdheid, snurken schuim met bloed uit de neus of mond bij inspanning. De GD meldt dat toediening van 0,06 mg/kg dexamethason (i.v.) in sommige gevallen tijdelijk lijkt te helpen. Een aantal dieren sterft.

Stembandverlamming

Bij scopie van de keel worden in de groep verschillende gradaties van verlamming van één of beide stembanden gezien tot een complete keelverlamming. Stembandafwijkingen komen ook voor bij dieren die geen acute symptomen vertonen.

De werkgroep die de GD en de faculteit Diergeneeskunde hebben opgericht wil het ziektebeeld onderzoeken met als doel de oorzaak te identificeren, zodat er daarna een advies opgesteld kan worden met betrekking tot management, behandeling en preventie van de aandoening. Daarvoor is nu eerst bekendheid van de problematiek en verder onderzoek noodzakelijk. De werkgroep heeft daarvoor o.a. een gedetailleerde vragenlijst en een uitgebreid sectieprotocol opgesteld. Richting de paardenhouders zullen er binnenkort berichten volgen om meer bekendheid te geven aan het probleem, omdat het nog niet altijd wordt onderkend. (GD)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: