Zeven melkveebedrijven met leptospirose

In het tweede kwartaal van 2020 is op zeven melkveebedrijven een leptospirosebesmetting vastgesteld (tweemaal antistoffen in de tankmelk aangetoond). Dit is een stijging ten opzichte van afgelopen jaren. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Veekijkernieuws.

Er was ook nog een verdenking bij een melkveebedrijf, maar daar kon geen tweede tankmelkonderzoek meer plaatsvinden, doordat het vee al was afgevoerd. Wel heeft een van de zeven besmette bedrijven waarbij nu antistoffen zijn aangetoond, runderen van dit bedrijf gekocht. Twee bedrijven hebben alle dieren met antibiotica behandeld en de status verdacht/behandeld gekregen. Drie van de zeven bedrijven hadden dieren uit Duitsland geïmporteerd. Twee andere bedrijven, waarbij nu antistoffen zijn aangetoond, hebben runderen van Nederlandse melkveebedrijven gekocht, waaronder buitenlandse runderen.

Screenen en quarantaine

De GD adviseert om dieren uit het buitenland altijd vooraf te screenen, een op een te transporteren naar Nederland en de dieren eerst vier tot zes weken in quarantaine te plaatsen. Want ook tijdens transport kan een besmetting plaatsvinden. Als de dieren direct na aanvoer zijn onderzocht, onderzoek de dieren dan aan het einde van de quarantaineperiode nogmaals, aldus de GD. Zorg daarnaast bij voorscreening in het buitenland dat een gevoelige test wordt gebruikt. In het buitenland gebruikt men nog vaak de MAT-test, deze test is veel minder gevoelig dan de ELISA die we in Nederland gebruiken. Een half jaar na infectie kan de MAT-test alweer negatief zijn, terwijl de dieren nog wel infectieus zijn.
Deze adviezen gelden uiteraard ook voor dierverplaatsingen binnen Nederland als het herkomstbedrijf niet leptospirose-vrij is.

Leptopirose – Dierziekten-ABC

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: