Dreiging hoogpathogene vogelgriep blijft hoog

De dreiging van hoogpathogene vogelgriep-uitbraken (HPAI) in pluimvee blijft onverminderd hoog. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research.

Om meer inzicht te krijgen in het verloop en de overdracht van HPAI-besmettingen onderzocht Wageningen Bioveterinary Research de ziektesymptomen, virusuitscheiding en sterfte die optreden na infectie. Uit het onderzoek blijkt dat een infectie met het HPAI H5N8-2014, H5N8-2016 of H5N6-2017 virus aanzienlijk verschilt tussen kippen, eenden en smienten. De pathogeniciteit (ziekteverwekkend-vermogen) van de virussen voor kippen is hoger dan die voor eenden en smienten. Ook suggereren de resultaten dat de pathogeniciteit van HPAI H5-virussen en de virusuitscheiding voor eenden evolueert, wat gevolgen kan hebben voor het risico van introductie van deze virussen in de pluimveesector.

Lang overleven in water

In het onderzoek werd ook veel meer virusuitscheiding gezien voor eenden en smienten geïnfecteerd met de virussen uit 2016 en 2017, dan voor het virus uit 2014. Besmette wilde vogels (zoals smienten) kunnen het virus op pluimveebedrijven introduceren via vogelpoep. Hoe meer virus aanwezig is in vogelpoep, hoe makkelijker het virus dus kan worden overgedragen op pluimvee. Het onderzoek laat ook zien dat het virus lang kan overleven in water (meer dan een week) en dat kippen makkelijk besmet kunnen raken door het drinken van water dat is besmet met vogelpoep.

Wageningen Bioveterinary Research doet verder onderzoek naar de (genetische) factoren die de pathogeniciteit van HPAI virussen bepalen. Meer inzicht in de karakteristieken van HPAI virussen kan bijdragen aan preventie van uitbraken in de toekomst. (Wageningen Bioveterinary Research)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: