Genetische modificatie mogelijk alternatief voor biggencastratie

Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) is erin geslaagd varkens genetisch zo te modificeren dat ze ondanks een mannelijke chromosomenset vrouwelijke geslachtskenmerken ontwikkelen. Dit kan volgens het FLI een toekomstig alternatief zijn voor biggencastratie waarmee berengeur aan vlees van niet-gecastreerde mannelijke vleesvarkens wordt voorkomen.

Wetenschappers van het FLI gebruikten de CRISPR-Cas-technologie om bij varkens een gen uit te schakelen dat een sleutelrol speelt in de vroege embryonale geslachtsbepaling. Dit resulteerde in varkens met een mannelijke set chromosomen, maar met vrouwelijke geslachtskenmerken. De vrouwelijke geslachtkenmerken bleven wel kleiner in vergelijking met die van gewone vrouwelijke varkens en de genetisch gemodificeerde dieren waren onvruchtbaar.

Volgens de wetenschappers kan het genetisch modificeren van varkens een mogelijk alternatief zijn voor chirurgische castratie die nu nog (onder verdoving) wordt toegepast op varkensbedrijven. De Duitse studie is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: