Onderzoek

Vlaams onderzoek naar rol leptospirose bij abortussen

In Vlaanderen wordt onderzoek gedaan naar de rol van leptospirose bij abortussen bij rundvee. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Leptospirose kan bij rundvee leiden tot een abortus of de geboorte van een zwak kalf. Abortus bij runderen die een leptospirose-infectie doormaken, treedt één tot drie maanden maanden na de initiële infectie op en vindt meestal plaats in de tweede helft van de dracht. Het abortuspercentage varieert van 10 tot 50 procent, afhankelijk van het type.

Stijging abortussen met geelzucht

In Wallonië is er in het najaar van 2014 een sterke stijging vastgesteld van het aantal abortussen met geelzucht. Recent was er opnieuw een forse toename. In Vlaanderen zijn er sinds eind september een vijftal gevallen opgemerkt met een milde geelzucht.

Veepeilerproject

Tot dusver is er in Vlaanderen nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar de rol van leptospirose bij abortussen. DGZ wil hierin verandering brengen met een nieuw Veepeilerproject. Binnen dit project zullen ongeveer honderd foetussen die in het kader van het abortusprotocol een geelverkleuring van de slijmvliezen, van het vetweefsel en/of de lever vertonen, met PCR worden getest op de belangrijkste types van Leptospira.