In de praktijk

Ongewoon virulente IBR-uitbraak in Noord-Nederland

In een klein gebied in Noord-Nederland zijn vanaf de kerstdagen in korte tijd zes melkveebedrijven hun IBR-vrije status verloren. Op drie bedrijven waren er positieve neusswabs met duidelijke symptomen en sterfte van volwassen koeien. Het blijkt een ongewoon virulente uitbraak, waarbij lokale verspreiding via erfbetreders zeer aannemelijk is. Dat meldt de GD.

Volgens de GD is het belangrijk dat er extra op hygiënemaatregelen wordt gelet om versleep tussen buurt- en contactbedrijven te voorkomen, en om kennis van uitbraken te delen met erfbetreders in hetzelfde werkgebied. Zij kunnen maatregelen nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Tijdens bezoeken op uitbraakbedrijven die GD-dierenartsen de afgelopen jaren voor ZuivelNL uitvoerden, bleek dat dit soort informatie mondjesmaat wordt gedeeld, terwijl het juist nu belangrijk is virusverspreiding tegen te gaan, om niet achterop te raken in de bestrijding.

Vaccinatie is een belangrijke tool om verdere verspreiding (met name tussen bedrijven, maar ook binnen het bedrijf) te voorkomen.

Weinig IBR in 2022

Het jaar 2022 was voor de IBR-bestrijding in Nederland een zeer gunstig jaar te noemen, aldus de GD, met weinig tankmelkomslagen op vrije melkveebedrijven (totaal twaalf) en weinig positieve neusswabs (totaal op zeven rundveebedrijven IBR-virus aangetoond).

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.