In de praktijk

Eerste infectie met EHD aangetoond in Europa

In november vorig jaar werd een eerste uitbraak van Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD) aangetoond binnen Europa bij een aantal runderen op verschillende Italiaanse rundveebedrijven op het eiland Sardinië en later op Sicilië. In november en december volgden meldingen van geïnfecteerd vee in Spanje. Dat meldt de GD.

Het virus was al aangetoond bij wilde (voornamelijk herten) en gedomesticeerde herkauwers in Noord-Afrika, Noord-Amerika, Australië en Azië, maar nog niet eerder op het Europese continent. EHD wordt veroorzaakt door een orbivirus (RNA-virus), verwant aan het blauwtongvirus, en wordt net als blauwtong overgedragen door stekende insecten van het geslacht Culicoides (knutten). Mogelijk is EHD door vectoren vanuit het noordwestelijke deel van Afrika overgebracht naar de Zuid-Europese gebieden.

Rund incidenteel ziek, geen zoönose

EHD is vooral een ernstige aandoening bij herten, runderen en schapen worden incidenteel ziek. Het is geen zoönose. EHD behoort tot de categorie ‘dierziekte D en E’, waarvoor maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat deze zich verspreiden en waarvoor bewaking nodig is binnen de EU. Op dit moment is er geen vaccin tegen EHD voor rundvee verkrijgbaar.

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.