Onderzoek

Veldproef met vaccin tegen vogelgriep begonnen

De veldproef met twee vectorvaccins tegen hoogpathogene vogelgriep is begonnen. Voor de proef krijgen in totaal 1.800 kuikens op twee Nederlandse pluimveebedrijven een vogelgriepvaccin. Dat meldt het ministerie van LNV. De proef duurt twee jaar en wordt uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Wageningen Bioveterinary Research en de GD.

Naast de veldproef zal ook een pilot worden uitgevoerd om een groter aantal pluimveebedrijven in Nederland te vaccineren. De pilot zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden op meerdere pluimveebedrijven. Voorwaarde is dat het vaccin dan Europese goedkeuring heeft.

‘Niet snel genoeg’

Veel pluimveehouders vinden het erg lang duren voordat de vaccinatie tegen vogelgriep helemaal op de rails staat. Sommige deskundigen denken ook dat het sneller kan en moet vanwege de acute dreiging van vogelgriep. Thijs Kuiken, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC, zei tegen Nieuwsuur dat we geen twee jaar de tijd meer hebben. Het virus dreigt met de voorjaarstrek van wilde vogels van Zuid-Amerika naar Antarctica te gaan. Kuiken vreest voor een massaslachting onder zeevogels die op Antarctica broeden, waaronder grote kolonies pinguïns.

Bovendien worden de twee vaccins buiten Europa al langer met succes gebruikt, zegt de viroloog. En volgens hem staan Europese regels massavaccinatie tegen vogelgriep ook toe. Dat dat niet gebeurt heeft niet te maken met wetenschappelijke argumenten, denkt Kuiken, maar met economische argumenten – export. Volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is dat ook zo. Want zonder uitgebreid onderzoek kunnen andere EU-landen Nederlandse gevaccineeerde kippen weigeren. Dat doen die landen om hun eigen pluimveehouders te bevoordelen, aldus de NPV.

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.