NIEUWS


KoeKompas per 1 januari een SGD-erkend BGP-format

25 jan 2023

Het KoeKompas is sinds 1 januari 2023 een SGD-erkend BGP-format. Het betreft een tussenoplossing die de overgangsregeling vervangt, zo meldt de SGD in haar nieuwsbrief.


Veerkracht

VEERkracht Congress: microbioom centraal

25 jan 2023 | Premium

Op 20 september organiseerde VEERkracht Veterinaire Kenniscoöperatie u.a. voor de tweede keer het VEERkracht Dairy Congres. Het microbioom in het maagdarmkanaal van de melkkoe stond centraal.


Dierenartsen willen zelf DNA afnemen bij wolvenaanval

23 jan 2023

Als vee mogelijk is aangevallen door een wolf, kan het even duren voordat er iemand van B12 komt om celmateriaal af te nemen voor DNA-onderzoek. Zolang er geen DNA-materiaal is afgenomen mag een dierenarts een gewond dier niet behandelen of laten inslapen. Daarom willen dierenartsen zelf DNA-materiaal afnemen. Dat meldt RTV Drenthe.


Vaccin krijgt vogelgriep niet klein

17 jan 2023

Maternale antilichamen kunnen de oorzaak zijn van het niet succesvol vaccineren van kippen tegen vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van Xue Pan. Pan is met het onderzoek gepromoveerd aan Wageningen University & Research.


Ongewoon virulente IBR-uitbraak in Noord-Nederland

13 jan 2023

In een klein gebied in Noord-Nederland zijn vanaf de kerstdagen in korte tijd zes melkveebedrijven hun IBR-vrije status verloren. Op drie bedrijven waren er positieve neusswabs met duidelijke symptomen en sterfte van volwassen koeien. Het blijkt een ongewoon virulente uitbraak, waarbij lokale verspreiding via erfbetreders zeer aannemelijk is. Dat meldt de GD.

Mastitis bij melkgeiten, waar te beginnen met diagnostiek?

11 jan 2023 | Kennispartner

Uiergezondheidsproblemen op melkgeitenbedrijven kunnen tot grote frustratie leiden van de veehouder. Een te hoog kiem of tankcelgetal of te veel uitval van geiten door blauwuier komt regelmatig voor. Om te weten waardoor de problemen worden veroorzaakt is het inzetten van de juiste diagnostiek belangrijk. Nog belangrijker is een juiste interpretatie van de uitslagen door u als dierenarts.

‘Vraag naar landbouwhuisdierenartsen daalt’

11 jan 2023 | Premium

De vraag naar dierenartsen in Nederland groeit gemiddeld met 0 tot 2 procent per jaar. De vraag naar landbouwdierenartsen daalt. Dat staat in het rapport 'De arbeidsmarkt voor dierenartsen' dat de knelpunten en perspectieven op de arbeidsmarkt voor dierenartsen beschrijft.

Het belang van sequentie-analyse bij PRRS monitoring: een praktijkvoorbeeld

11 jan 2023 | Kennispartner

In een vorig artikel hebben we de toepassing van sequentie-analyse in het kader van PRRS-diagnostiek besproken. Sequentie-analyse laat toe een onderscheid te maken tussen veld- en vaccinstammen en tevens genetische veranderingen van veldstammen op te volgen. Sequentie-analyse is niet meer weg te denken bij PRRS monitoring. In dit artikel bespreken we resultaten uit een regionaal PRRS monitoring project.