❮ Dierziekten-ABC

Tussenklauwontsteking

Tussenklauwontsteking (de officiële naam is panaritium) is een ontsteking van het weefsel van de tussenklauwspleet.

Oorzaak

Tussenklauwontsteking ontstaat altijd door een beschadiging, een wondje, door bijvoorbeeld stenen, zaagselsplinters of slechte loopvlakken. De ontsteking wordt vervolgens veroorzaakt door necrose-bacteriën: dit zijn bacteriën die afsterving van het weefsel veroorzaken.

Symptomen

Tussenklauwontsteking

Een duidelijk geval van tussenklauwontsteking. De tussenklauwhuid is ontstoken.

Tussenklauwontsteking veroorzaakt een plotselinge, heftige kreupelheid, een opzwelling onder de bijklauwen en een rode warme zwelling die soms zichtbaar is aan de voorzijde tussen de klauwen. Koeien met tussenklauwontsteking kunnen koorts hebben en verlies van eetlust. Zonder behandeling ontwikkelt de ontsteking zich in necrose (afsterving van weefsel), die zich kan uitbreiden naar de aangrenzende weefsels (waaronder zelfs het bot van de klauw), wat kan leiden tot chronische artritis.

Behandeling en preventie

Bij tussenklauwontsteking is het van groot belang om de koe snel te behandelen om de vorming van een tyloom, een stuk wild vlees tussen beide klauwen in, en het nog verder naar binnen slaan van de ontsteking te voorkomen.
Indien men heeft vastgesteld dat het om tussenklauwontsteking gaat, is het gebruik van antibiotica noodzakelijk. Ook is het bevorderlijk om de harde hoornranden in de tussenklauwspleet te verwijderen en oxytetraspray op de wond in de tussenklauwspleet te spuiten.
Om tussenklauwontsteking te voorkomen dient gezorgd te worden voor een gunstig stalklimaat, schone, degelijke loopvlakken (geen kans op beschadigingen van buitenaf) en een voetbad met formaline. Dieren die tussenklauwontsteking of andere open wonden aan de klauwen hebben, mogen niet door het voetbad, omdat de formaline het genezingsproces tegenwerkt.
Ook een goed rantsoen draagt in het algemeen bij aan het voorkomen van tussenklauwontsteking en andere klauwaandoeningen.

Deel deze pagina via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
❮ Dierziekten-ABC

Het Dierziekten-ABC is samengesteld op basis van informatie van verschillende (internet)bronnen, waaronder de GD, NVWA, dierenartsenpraktijken,farmaceutische bedrijven en vakbladen.