Kennispartnerbericht van Universiteit Utrecht

Hartafwijkingen bij vaarskalf

Bij de Kliniek Landbouwhuisdieren op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht werd een vaarskalf van twee weken aangeboden met een groeiachterstand. Het dier werd verdacht van een aangeboren hartafwijking. Peter R. Hut, specialist in opleiding, vertelt.
In het desbetreffende hart is te zien dat er een gat zit in de scheidingswand tussen de linker en rechter kamer (Ventrikel septum defect). Op de foto is dat aangegeven met een witte tiewrap. Ook constateerde Hut een gat in de scheidingswand tussen de linker en rechter boezem. De zogenoemde Foramen ovale is op de afbeelding aangegeven met de metalen pin.

Aortapositie

Naast de openingen tussen zowel de boezems als de kamers, was er iets mis met de aortapositie. De grote lichaamsslagader is verbonden aan de rechter harthelft in plaats van aan de linkerharthelft. Ook de positie van de longslagader is niet goed. Die is in plaats van aan de rechter harthelft verbonden aan de linker harthelft. Verder constateerde Schut een hypertrofie van het rechter ventrikel. Dat betekent dat het spierweefsel van de rechterkamer door een hogere belasting verdikt is.
Hut: “Bij kalveren die verdacht worden van een hartafwijking, dient differentieel diagnostisch rekening gehouden te worden met meerdere vormen van hartafwijkingen die ook in verschillende combinaties kunnen voorkomen.”

Vaarskalf_hartafwijking
Afbeelding: Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht
Over Universiteit Utrecht
De faculteit Diergeneeskunde, onderdeel van de universiteit Utrecht, is de enige instelling in Nederland waar dierenartsen worden opgeleid. Ook werken onderzoekers samen aan vernieuwend, wetenschappelijk onderzoek.

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.