Partnerbericht van Ceva

Aanvoer van gelten die tegen Salmonella geënt zijn?

Zeugenbedrijven zijn vaak besmet met Salmonella. In de vorige column is het risico van aanvoer van gelten besproken. De aanvoer van gevaccineerde gelten verkleint dit risico voor de insleep van Salmonella Typhimurium, de belangrijkste Salmonella bij varkens.

Zoals in de vorige editie van deze column besproken vormen gelten een risico voor de insleep van Salmonella in een zeugenbedrijf. Naast een goede quarantaine van 6 weken, is het aanvoeren van gevaccineerde gelten een optie.
Gelten die op jonge leeftijd gevaccineerd worden tegen Salmonella Typhimurium (ST) zullen minder makkelijk besmet worden met ST en, als zij toch besmet raken, zullen zij minder uitscheiden dan dieren die niet gevaccineerd zijn. Door alle gelten te vaccineren wordt het risico op besmetting tijdens de opfokperiode kleiner. Hierdoor wordt het risico dat gelten ST zullen meenemen naar de vermeerderaar ook kleiner.

Om de gelten voldoende lang en goed te beschermen, is herhaling van de Salmonella-enting voor 6 maanden leeftijd noodzakelijk. Door deze 3e vaccinatie zijn de gelten dan goed beschermd als zij in de zeugenstapel komen. Door deze gelten dan einde dracht te enten, zullen deze gelten veel afweerstoffen opbouwen die via de biest aan de biggen worden doorgegeven. De biggen zullen hierdoor minder kans hebben om besmet te raken en als dat toch gebeurd, zullen zij minder ST uitscheiden.

In de praktijk kom je soms mensen tegen die vragen: “Is het niet juist goed dat gelten tijdens de opfok in contact komen met Salmonella, zodat zij afweer kunnen opbouwen en dan minder risico lopen bij de introductie?” Nee, de huidige praktijk laat zien dat gelten een risico vormen, juist door die besmetting. Door te vaccineren worden alle gelten goed beschermd en zullen zij geen of minder ST uitscheiden dan ongevaccineerde gelten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Peter van der Wolf
Senior Expert Technical Service Benelux
Tel.: +31646959963
E-mail: Benelux@idt-biologika.com

Drs. Emile Libbrecht
Technical Service Manager Benelux
Tel.: +31627140942

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl