Partnerbericht van Ceva

CpA, hoe interpreteer ik de uitslag?

Voor het stellen van de juiste diagnose “diarree veroorzaakt door Clostridium perfringens type A (CpA)” is een goede interpretatie van uitslagen noodzakelijk. De gevonden CpA-isolaten moet het alfa- en beta2-toxine produceren om diarree te veroorzaken.

In de vorige editie van deze nieuwsbrief zijn wij ingegaan op de juiste manier om de diagnose te stellen door middel van het doen van sectie en het nemen van diarreemonsters.

Een sectiebeeld dat typisch is voor CpA laat een vermagerd uitgedroogd big zien met een slappe met vocht gevulde darm zonder noemenswaardige ontsteking. Het bacteriologisch onderzoek toont grote hoeveelheden CpA in de dunne en dikke darm en in de swabs aan. Door middel van PCR’s wordt aangetoond dat de CpA-isolaten beschikken over de genen voor het alfa- en het beta2-toxine. Een immunoblot wordt gedaan om aan te tonen dat de isolaten ook daadwerkelijk toxines produceren. Deze laatste twee stappen zijn essentieel omdat er in de darm ook niet-toxine-vormende CpA voorkomen. CpA wordt namelijk beschouwd als een ‘normale’ darmbewoner van varkens. Alleen als de toxines werkelijk gevormd worden, zijn zij de oorzaak van de diarree.

Bij de interpretatie van de uitslagen is het belangrijk om te onthouden dat menginfecties heel vaak voorkomen. Indien ook pathogene E. coli’s (ETEC) gevonden worden, dan dragen deze bij aan de diarree. Daarnaast kunnen nog virussen (bijv. Rota) gevonden worden die ook hun bijdrage leveren. Indien meerdere oorzaken gevonden worden, dan dient de aanpak op alle oorzaken gericht te worden om teleurstellingen te voorkomen. Vaccinatie van de zeugen tegen deze ziekten is dan de juiste oplossing. In de volgende editie van deze nieuwsbrief zullen we ingaan op de vaccinatie tegen CpA met behulp van Clostriporc A.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Dr. Peter van der Wolf
  • Technical Service Manager Benelux
  • Tel.: +31646959963
  • E-mail: Benelux@idt-biologika.com
Alle berichten van Ceva op Veearts.nl