Partnerbericht van Ceva

De beste manier om Salmonella te vinden

De beste manier om Salmonella te vinden in varkens die niet klinisch ziek zijn, is een nemen van een sok monster. Dit is een heel gebruikelijke manier bij pluimvee om Salmonella te vinden, maar het werkt ook prima voor Salmonella in varkens.

Er kunnen een aantal redenen zijn om Salmonella te willen aantonen ondanks het feit dat de dieren niet klinisch ziek zijn. Monitoring is natuurlijk een belangrijke reden, bijvoorbeeld in het kader van garanties richting een afnemer, iets wat steeds vaker gevraagd wordt door afnemers van biggen. Een andere reden kan zijn om de voortgang van een Salmonella-aanpak in beeld te brengen, of om te zien of enten met Salmoporc een optie is.

Als varkens niet klinisch ziek zijn, maar wel Salmonella uitscheiden, dan is het aantal kiemen in de mest vaak gering. Bovendien scheiden niet alle dieren op het moment van de monstername Salmonella uit, waarschijnlijk zelfs maar enkele dieren in een afdeling. Deze beide gegevens stellen eisen aan de methode die we kunnen toepassen om toch aan te tonen dat er dieren zijn in een afdeling die Salmonella uitscheiden.

IDT-aprilDe beste manier om dit te doen is door een sokmonster te nemen van alle hokken in een afdeling. Als sok wordt een stoffen sok gebruikt die enigszins pluizig is. Dit soort sokken wordt volop gebruikt in de pluimveehouderij om monsters te nemen voor Salmonella. Van belang is om over de gewone laars eerst een extra schone overlaars aan te trekken voordat het sokje wordt aangedaan, zie de foto. Ook van belang is dat bij het laboratorium kweek met ophoping wordt aangevraagd, omdat de ophoping nodig is om het kleine aantal Salmonella’s met zo groot mogelijke zekerheid te vinden. Tijdens het komende ESPHM in Praag zullen wij meer gegevens over deze methode presenteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl