Partnerbericht van Ceva

De klinische verschijnselen van slingerziekte/oedeemziekte

Slingerziekte, officieel oedeemziekte, wordt veroorzaakt door E. colibacteriën van het STEC-type. STEC staat voor shiga toxine producerende E. coli. Het shiga-toxine wordt door de darmwand opgenomen. Het shiga-toxine veroorzaakt schade aan de endotheelcellen van de bloedvaten, waardoor oedeem op diverse plaatsen in het lichaam ontstaat. Opvallende plaatsen zijn de oogleden, onder de huid van de neusrug en de kop, de stembanden, het mesocolon en de hersenen.

Het gevolg van het oedeem hangt af van de locatie. De oogleden worden dik waardoor de ogen dichtgedrukt worden. De stembanden zwellen op waardoor een hoog hees piepend geluid ontstaat. In de darm ontstaat een kenmerkend oedeem van het mesocolon. In de hersenen veroorzaakt het oedeem onder andere uitval van het evenwichtsorgaan waardoor een slingerende gang ontstaat en in ernstige gevallen de big niet meer kan staan en doelloze loop- of fietsbewegingen maakt. In peracute gevallen kunnen biggen plotseling dood gevonden worden of, bij een trager verloop, na een periode van hersenverschijnselen. Door het vochtverlies kan het big uitdrogen waardoor vaste mest ontstaat of zelfs obstipatie.

Behandeling met medicijnen (antibiotica, corticosteroïden en pijnstillers) komen dan in veel gevallen te laat. In een aangetaste koppel biggen is vaak de verhoogde uitval het eerste wat opvalt. Biggen die het wel overleven blijven vaak achter in de groei waardoor de koppel onregelmatig wordt. Als DDx is meningitis door S. suis belangrijk en zoutvergiftiging. In dat geval hebben de biggen zichtbaar dorst. Bij meningitis hebben de biggen koorts, bij oedeemziekte over het algemeen niet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Peter van der Wolf
Technical Service Manager Benelux
Tel.: +31646959963
E-mail: Benelux@idt-biologika.com
Meer weten: www.shigatoxin.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl