Partnerbericht van Ceva

Endemische griep: let op quarantaine en adaptatie!

We zien meer en meer endemische griep op zeugenbedrijven, griep die maar niet weg wil gaan, en rond blijft zingen, vooral bij gespeende biggen. Een belangrijke oorzaak van het binnenhalen van griep, zijn gelten die van een ander bedrijf komen.

Ieder bedrijf heeft zijn bedrijfseigen flora wat betreft bacteriën en virussen. Gelten, die aangevoerd worden, hebben vaak net een ander type bedrijfskiemen. Daarom lopen zowel de te introduceren gelten, als de al aanwezige zeugen risico, elke keer dat er gelten worden aangevoerd. Om dit risico zoveel mogelijk te minimaliseren, is een goede quarantaine en adaptatie van groot belang.

Dit begint met de opvang direct na transport. Zorg dat ze goed worden ontvangen, in een warme en schone quarantaine en compleet gescheiden van de zeugenstapel. Laat ze een dag of 5 wennen, voordat je begint met allerlei behandelingen.

Daarna volgt er een periode van entingen voor ziektes die op het zeugenbedrijf aanwezig zijn. Vergeet hierbij de griepvaccinatie niet! Gelten moeten, om goed beschermd te zijn, drie keer gevaccineerd zijn met griepvaccin in de opfok (of tijdens de quarantaineperiode, als ze in de opfok niet geënt zijn). Neem dit mee in het vaccinatieschema tijdens de adaptatie. Zorg voor een goed doordacht entschema, met voldoende tijd tussen vaccinaties, zodat er mogelijkheid is om antistoffen te vormen. Ook is contact met de aanwezige zeugenstapel, bijvoorbeeld met kauwtouwen, van groot belang.

Minstens zo belangrijk als een goede quarantaine en adaptatie, is een cooling down periode. Hierin vinden geen behandelingen meer plaats, maar krijgen de dieren rust, tot ze stoppen met uitscheiden van kiemen. Deze periode bedraagt minstens 6 weken, afhankelijk van de kiem.

Met deze methode, heb je de meeste kans, om gezonde gelten goed in te voegen in de aanwezige zeugenstapel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 • Peter van der Wolf
  Senior Expert Technical Service Benelux
  Tel.: +31646959963
 • Emile Libbrecht
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31627140942
 • Marlies Olde Monnikhof
  Technical Service Manager Benelux

Tel.: +31610137767

E-mail: idt.benelux@ceva.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl