Partnerbericht van Ceva

Enterococcus hirae, wat nu?

Bij het onderzoek van geboortediarree dat op kosten van IDT-Biologika wordt uitgevoerd, wordt ook onderzocht op het voorkomen van alfa-hemolytische Streptococcen. Deze worden regelmatig aangetroffen en getypeerd als Enterococcus hirae. Wat is de betekenis?

Er zijn vele mogelijke oorzaken van geboorte diarree bij biggen. Naast management factoren (kou, te weinig biest) kunnen diverse ziektekiemen een rol spelen. Naast de bekende oorzaken als bijvoorbeeld E. coli, Clostridium perfringens en Rotavirus en PED zijn ook alfa-hemolytische Streptococcen, met name Enterococcus hirae, beschreven als mogelijke oorzaak. Mogelijk, want het definitieve oordeel hierover is in de literatuur nog niet geveld. Toch kan het niet onvermeld blijven als onderdeel van de differentieeldiagnose. Differentieel diagnostisch staat het echter onder aan de lijst en dienen eerst alle andere oorzaken geƫlimineerd te zijn, voordat deze mogelijkheid in beeld komt.

Voor een juiste diagnose is het verrichten van sectie een voorwaarde. Macroscopisch zijn weinig of geen veranderingen aan de darm te zien anders dan slap en verwijd en met waterige inhoud. Het histologisch een beeld toont (grote hoeveelheden) Gram-positieve coccen die gehecht zijn aan het darmslijmvlies van de dunne darm terwijl er weinig andere kiemen aanwezig zijn. Deze coccen dienen gekweekt en getypeerd te worden als Enterococcus hirae.
Wat zijn dan de opties? Op zich zijn deze enterococcen gevoelig voor antibiotica, maar langdurige behandeling van meerdere tomen is zowel vanuit de ontwikkeling van resistentie als arbeidstechnisch geen lange termijn oplossing. Aangezien er geen vaccin tegen E. hirae geregistreerd is, is het laten maken van een Bestvac autovaccin of het opnemen in een al bestaand autovaccin een mogelijkheid.

Voor meer informatie of het opvragen van de betreffende literatuur kunt u terecht bij
Peter van der Wolf
Senior expert technical service Benelux
benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl