Partnerbericht van Ceva

Griep bij varkens in Nederland

Een griepvaccin werkt het beste als de stam in het vaccin zo nauw mogelijk verwant is aan de veldstammen, met andere woorden homoloog aan elkaar zijn. Daarom is het verstandig om een vaccin te kiezen dat zo goed mogelijk de stammen verenigt die in het veld voorkomen. Respiporc FLU3 bevat deze drie stammen.

In Nederland komen 3 verschillende griepvirussen voor bij varkens: H1N1, H1N2 en H3N2. Een griepvaccin beschermt het best door het gebruik van stammen in het vaccin die zo dicht mogelijk bij de veldstammen liggen. Respiporc FLU3 bevat als enige griepvaccin deze 3 griepvirussen. Respiporc FLU3 geeft daardoor optimale bescherming tegen griep.

IDT-Biologika monitort welke stammen van griep er bij varkens voorkomen. Deze griepstammen worden geïsoleerd uit neusswabs die worden verzameld om de dierenarts te ondersteunen bij het stellen van de diagnose. Deze neusswabs worden onderzocht door een onafhankelijk instituut, het referentie instituut voor griep in Duitsland. In 2015 en het begin van 2016 is in Nederland 158 keer griepvirus aangetoond. H1N1 werd 21 keer aangetoond, H1N2 6 keer en H3N2 9 keer. Van de overige virussen kon niet het type bepaald worden. In een grote Europese onderzoek waar het Centraal Veterinair Instituut aan deel heeft genomen, bleek dat H1N1, H1N2 en H3N2 de meest voorkomende Influenzavirustypes waren in varkens in Nederland.

Uit challenge proeven met recente Influenzavirussen, uit praktijkmonsters geïsoleerd, blijkt dat Respiporc FLU3 een uitstekende bescherming biedt tegen infecties door H1N1, H1N2 en H3N2.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Karien Koenders
Technical Service Manager Benelux
+31627140942
E-mail: Benelux@idt-biologika.com
Meer weten: www.swine-influenza.com

IDT

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl