Partnerbericht van Ceva

Griep bij varkens is aan verandering onderhevig

Diagnosticeren van varkens influenza aan de hand van klinische symptomen is moeilijker geworden in de afgelopen jaren omdat het verloop van de ziekte is veranderd.

Dit was de boodschap gegeven door deskundigen uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Polen, Nederland en Duitsland, die elkaar in Worlitz Duitsland ontmoeten op een bijeenkomst georganiseerd door IDT Biologika om de rol van griep bij het varken te bespreken in de Europese varkensstapel.

De boodschap is dat sinds het verloop van de ziekte veranderd is er een nauwkeurige diagnose nodig is. Dr. Silke Wacheck van IDT Biologika gaf aan dat de griep bij het varken niet gemakkelijk kan worden gediagnosticeerd door te vertrouwen op de ‘klinische blik’ of ‘klinische ervaring’. Infectie van de dieren gebeurt het hele jaar door en meerdere sub-types. Deze kunnen geïsoleerd worden op individuele bedrijven. Laboratoriumtests zijn dan van cruciaal belang voor een nauwkeurige identificatie van de virussen. Deze omvatten de HI (hemagglutinatieremming) en PCR (Polymerase Chain Reaction) testen. Deze testen worden via uw dierenarts kostenloos aangeboden om griep op uw bedrijf in beeld te brengen. Een aansluitend bedrijfsbezoek om gezamenlijk de uitslag te bespreken kan daar onderdeel van uitmaken.

Daarnaast wees Prof. Markowska-Daniel uit Polen er op dat geïnfecteerde zeugen een vermindering van de reproductieve prestaties kunnen vertonen, resulterend in een “hoge economische impact” voor de boer.

“Varkens spelen ook een belangrijke rol bij de epidemiologie van influenza A virussen omdat ze kunnen fungeren als een “mengvat”. Griepvirussen zijn gevoelig voor genetische variabiliteit en varkens zijn gevoelig voor varken- , mens- en aviaire virussen” zei Dr. Wacheck.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dr. Karien Koenders
Technical Service Manager Benelux
+31627140942
Benelux@idt-biologika.com

Ing. Jurgen van Leuteren
Manager IDT Benelux
+31629038612
Benelux@idt-biologika.com

Dr. Silke Wacheck
Internationale technische ondersteuning
+49 152 018 714 42
Silke.wacheck@idt-biologika.

Of kijken op:

www.idt-biologika.de
www.swine-influenza.com

Influenza_virology_opended

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl