Partnerbericht van Ceva

Griepvaccinatie: zorg dat je het goed doet

Sinds enkele jaren is ons trivalente vaccin Respiporc FLU3 op de markt, en sinds enkele weken ook de Respiporc FLUpan H1N1, die beschermt tegen de pandemische H1N1 stam van influenza. Dit zijn beide geïnactiveerde vaccins, met een carbomeer adjuvans.

De laatste tijd zien we regelmatig serologische profielen van gevaccineerde diergroepen, met afwijkende of negatieve resultaten. Bij navraag bleek in een aantal gevallen, dat aangeprikte flacons niet opgemaakt worden binnen eenzelfde ent sessie. Volgens de bijsluiter moet het vaccin binnen tien uur na aanprikken opgemaakt zijn. Bewaar je het langer, dan wordt het vaccin helaas onwerkzaam. Vaak wordt gedacht bij geïnactiveerde vaccins, dat ze bewaard kunnen worden tot de volgende diergroep geënt gaat worden. Dat is er dus voor deze vaccins niet bij. Zorg daarom dat je ook kleinere verpakkingen bestelt, en organiseer de aantallen te enten dieren zodanig, dat je altijd flacons volledig leegspuit.

Het adjuvans kan verschillende tinten roze hebben, zoals op de bijgevoegde foto is te zien. Bij de kwaliteitscontrole wordt van elke batch de tint, lichtheid en kleurintensiteit beoordeeld en vergeleken met een kleurkaart. Er zijn dus verschillende tinten mogelijk, mits de tint maar valt binnen de normaalwaardes die op de kleurkaart weergegeven zijn. Na aanprikken slaat de kleur om naar geel, dit is het teken, dat de effectiviteit niet gegarandeerd kan worden.

IDT-partner-2111

Reference: R. Dürrwald, IDT Biologika

Heb je na het vaccineren dus een aangeprikt flesje over, bewaar het dan niet tot de volgende week (of nog langer), maar zoek of nog een andere diergroep gevaccineerd kan worden, of gooi het restant weg. Meng het restant ook niet met een ander flesje. Hiermee voorkom je teleurstellende resultaten van de enting en een niet voorziene onvolledige bescherming van de dierbestanden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 • Peter van der Wolf
  Senior Expert Technical Service Benelux
  Tel.: +31627140942
 • Emile Libbrecht
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31646959963
 • Marlies Olde Monnikhof
  Technical Service Manager Benelux

Tel.: +31610137767

E-mail: Benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl