Partnerbericht van Ceva

Grip op griep?

Er is in Nederland sprake van een kwakkelende griepepidemie1. Scholen zijn al door de invallerspool heen en moeten al klassen naar huis sturen2. Ook in andere sectoren is het goed merkbaar, omdat er veel personeel ziek thuis is en de rest extra diensten moeten draaien.

Kunt u hier iets aan doen? Jazeker! Vaak zijn de griepvirussen die bij mensen voorkomen, dezelfde als die bij varkens. Het komt ook geregeld voor, dat varkens tegelijk ziek zijn met de varkenshouder of zijn familieleden. Dat is een aanwijzing, dat we met griep te maken kunnen hebben. Door onderzoek van neusswabs bij de varkens, is aan te tonen of ze griep hebben, en welke soort griep. Deze uitslag kan meehelpen in de overweging, of griep enten helpt. Door enting, wordt het risico lager, dat griep aangrijpt bij varkens. En de hoeveelheid virus, die varkens uitscheiden wordt verlaagd door enting. Uiteraard wordt hiermee dan ook de overdracht van griep naar mensen verminderd, die in contact zijn met deze varkens. Zo kunt u als varkenshouder, een steentje bijdragen aan de gezondheid van de mensen om u heen.

Welk type griep?
Het griepvirus, dat op dit moment rondwaart, is de “Mexicaanse” griep, die sinds 2009 bestaat. Dit type griep zit in de entstof, die dit seizoen voor mensen gebruikt is. De verwachting is dan ook, dat diegenen die gevaccineerd zijn, veel minder last van de griep zullen hebben. Daarom zal de overlast door personeelsgebrek dit seizoen naar verwachting lager zijn, dan vorig jaar. Toen was er sprake van een variant, die niet in het vaccin zat, en dit leverde dan ook veel griepgevallen op. Ook varkens zijn gevoelig voor dit type griep, en het gaat al rond bij verschillende bedrijven.

Enten dus!
Zowel de varkens, als uzelf en uw personeel, zijn gebaat bij een enting tegen de griep. Dit scheelt bij de varkens verlies door koorts, eetlustdaling en verhoogde voederconversie. Bij u en uw personeel scheelt dit dagen ziekte en besmettelijkheid voor uw omgeving. Enten tegen griep: doen dus!

1 https://www.rivm.nl/griep/feiten-en-cijfers/stand-van-zaken-griep
2 https://www.gelderlander.nl/doetinchem/eerste-griep-nu-al-tekort-aan-leraren~ac08b1d3/

Voor meer informatie, neem contact op met ons.

 • Dr. Peter van der Wolf
  Senior Expert Technical Service Benelux
  Tel.: +31627140942
 • Drs. Emile Libbrecht
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31646959963
 • Drs. Marlies Olde Monnikhof
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31610137767

E-mail: Benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl