Partnerbericht van Ceva

Het griepseizoen komt er weer aan!

Met het fantastische weer van de afgelopen periode, vergeten we bijna dat de herfst en winter met rasse schreden dichterbij komen. Hiermee komt ook de risicotijd voor griep er weer aan. Tijd om eens goed naar de vaccinatiestatus te kijken!

In de huidige tijd met warme dagen en koude nachten, liggen ademhalingsziekten op de loer. Griep kan veel schade geven op bedrijven, in de vorm van respiratoire aandoeningen, koorts, verminderde eetlust, gedaalde voeropname en reproductieproblemen. Griep kan zich uiten als acute uitbraak van respiratoire ziekte en uitval, maar ook een meer chronisch verloop hebben. Vaak zijn deze problemen op bedrijven aanwezig, zonder dat het duidelijk is, dat dit (mede)veroorzaakt wordt door griep. Goede diagnostiek kan helpen dit in beeld te krijgen. Vaccinatie kan dan het probleem oplossen.

Van het varken weten we, dat het dier met zowel vogel-, humane-, als varkensvarianten van griepvirussen besmet kan raken, en hier nieuwe varianten kunnen ontstaan, die schadelijk kunnen zijn voor mensen. De Mexicaanse griep uit 2009 is hier een voorbeeld van. Respiporc FLUpan H1N1 beschermt tegen deze variant van griep. Respiporc FLU3 beschermt tegen de klassieke varkensstammen van griep.

Mocht het zijn, dat u de afgelopen tijd geen vaccinatie heeft uitgevoerd voor griep, dan is het wellicht verstandig om nu deze enting weer op te pakken. Is het 6 maanden of langer geleden dat er gevaccineerd is, dan is het advies om weer met een primo enting te beginnen, dus twee keer enten met 3 weken ertussen, om de afweer opnieuw op een goed niveau te brengen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Peter van der Wolf Senior Expert Technical Service Benelux Tel.: +31627140942
  • Emile Libbrecht Technical Service Manager Benelux Tel.: +31646959963
  • Marlies Olde Monnikhof Technical Service Manager Benelux Tel.: +31610137767 E-mail: Benelux@idt-biologika.com
Alle berichten van Ceva op Veearts.nl