Partnerbericht van Ceva

Het PRDC complex en de rol van M. hyopneumoniae

Het Porcine Respiratory Disease Complex kent verschillende oorzaken, die allemaal een meer of minder grote rol spelen in het ontstaan en blijven rondgaan van ademhalingsziekten. Mycoplasma hyopneumoniae is één van de belangrijkste.

Waarom is M. hyo zo belangrijk in het PRDC?

 1. hyo is een belangrijke ademhalingsziekte, die nare gevolgen kan hebben. De voorste luchtwegen worden aangetast, en het trilhaarepitheel uit de bronchiën wordt weggevreten, waardoor andere ziektekiemen makkelijker en dieper binnen kunnen dringen. Dit maakt M. hyo zo gevaarlijk, secundaire infecties liggen op de loer!
 2. hyo kan in verschillende vormen voorkomen en klinische verschijnselen zijn niet altijd even duidelijk. Dieren, die besmet zijn met M. hyo vertonen hoest, lichte temperatuurstijging, voerweigering en algemeen ziek zijn. Omdat dit vrij algemene verschijnselen zijn, wordt niet altijd direct aan M hyo gedacht bij een dergelijk ziektebeeld. Daarnaast zijn er, zoals gemeld, vaak meerdere kiemen aanwezig bij het PRDC, die de kliniek kunnen compliceren. Goede diagnostiek is dan ook van groot belang!

Vaccinatie helpt!

Vaccinatie kan veel problemen voorkomen. Wat niet algemeen bekend is, is dat er verschillende types mycoplasma in het veld circuleren, die verschillen in virulentie. Niet alle vaccins zouden even effectief kunnen zijn tegen alle types mycoplasma! Houd hier rekening mee, als vaccinatie onvoldoende effect lijkt te hebben. Een uitgebreid longonderzoek aan de slachtlijn kan hier opheldering over geven.

Voor meer informatie, neem contact op met:

 • Drs. Marlies Olde Monnikhof
  Veterinary Service Manager Swine
  Tel.: +31 (0)6 10 13 77 67
 • Drs. Susan Kars-Hendriksen
  Veterinary Service Manager Swine
  Tel.: +31 (0)6 46 70 29 58
 • Drs. Steven Van Colen
  Veterinary Service Manager Swine
  Tel.: +32 (0)49 30 97 150
 • Dr. Peter van der Wolf
  Senior Expert Technical Service
  Tel.: +31 (0)6 46 95 99 63
Alle berichten van Ceva op Veearts.nl