Partnerbericht van Ceva

Hoera! Ecoporc SHIGA bestaat 5 jaar!

Vijf jaar geleden werd het Ecoporc SHIGA vaccin gelanceerd in Europa. Sinds die tijd zijn er 47 miljoen biggen beschermd tegen de dodelijke effecten van shigatoxine. Het leven van ongeveer 3 miljoen biggen is gered door toepassen van dit vaccin

Jaren geleden kwam oedeemziekte weer opzetten, na een tijd bijna weg te zijn geweest. De reden hiervoor was niemand duidelijk. Ook dierenartsen wisten niet, waar deze opleving van oedeemziekte door veroorzaakt werd. IDT biologika heeft als reactie hierop als eerste een vaccin hiervoor ontwikkeld: Ecoporc SHIGA! Vijf jaar geleden is dit op de markt gekomen. Biggen vanaf 4 dagen leeftijd worden 1 keer gevaccineerd met 1 ml entstof in de spier. Dit levert een hoge immuniteit op tegen het door E. coli geproduceerde shigatoxine. Het vaccin wordt door dierenartsen en veehouders omschreven als buitengewoon goed met zeer weinig bijwerkingen. Shigatoxine is een van de meest schadelijke natuurlijk voorkomende toxines. Het tast de kleinste bloedvaatjes aan en vernietigt deze, met als gevolg een lekkage van vocht in de weefsels, oftewel: oedeem. Niet alleen levert dit veel sterfte op onder de biggen, maar ook de gevolgen voor die biggen die overleven zijn groot. Een groter aantal achterblijvers en slijters zorgt voor een behoorlijke restschade. Het vaccin wordt ingezet in meerdere landen door heel Europa, er zijn landen waar wel 10% van alle biggen worden beschermd door Ecoporc SHIGA.

Bij vermoedens van deze problemen, is de eerste stap altijd, om te checken of dit type E. coli (STEC) aanwezig is op het bedrijf. De dierenartsen van IDT biologika kunnen helpen met hun uitgebreide kennis en gratis diagnostiek. Voor meer informatie, neem contact op met ons of kijk op de website www.shigatoxin.com.

 • Dr. Peter van der Wolf
  Senior Expert Technical Service Benelux
  Tel.: +31627140942
 • Drs. Emile Libbrecht
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31646959963
 • Drs. Marlies Olde Monnikhof
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31610137767

E-mail: Benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl