Partnerbericht van Ceva

Hygiëne van injectiespuiten

Vaak wordt gedacht dat de hygiëne van injectiespuiten waar de fles opgezet kan worden wel goed is, omdat er sprake is van slecht 1 keer aanprikken en niet meer aankomen. Onderzoek laat zien dat er veel bacteriën, schimmels en gisten in voorkomen.

Het klinkt logisch om te zeggen dat de hygiëne van injectiespuiten waar het flesje met vaccin direct bovenop geplaatst wordt veel beter is dan wanneer iedere keer de injectiespuit gevuld moet worden door het flesje aan te prikken. Hendrik Nienhoff, dierenarts van de Tiergesundheidsdienst in Duitsland had echter zo zijn twijfels. Samen met een paar collega’s verzamelde hij 18 van deze injectiespuiten en plaatste daar een flesje met steriel water op. Daarna spoot hij 10 ml in een potje dat hij instuurde naar het lab voor microbiologische analyse*.

De resultaten waren verontrustend.
Slechts in 4 van de 18 injectiespuiten werden geen micro-organismen aangetroffen. In 2 injectiespuiten werd een lage concentratie coliforme bacteriën aangetroffen en in 2 matig of hoge aantallen Pseudomonas aeruginosa. In 11 van de 18 werden niet nader getypeerde bacteriën aangetroffen, in 7 van de 11 in matige hoeveelheden. In 12 van de 18 spuiten werden gisten en in 8 schimmels aangetroffen. In 12 van de 18 spuiten werden twee of meer, tot maximaal 4, verschillende soorten kiemen aangetroffen. Deze injectiespuiten waren tussen de 4 en 16 weken in gebruik. Er werd echter geen relatie aangetroffen tussen de gebruiksperiode en de besmettingen.

Deze bevindingen laten duidelijk zien dat de hygiënestatus van injectiespuiten waar de fles opgezet kan worden in veel gevallen slecht is. Dit kan leiden tot abcessen na injectie of zelfs algemene infecties. Daarnaast kan dit de werking van de vaccins negatief beïnvloeden.

De injectiespuiten die ter beschikking gesteld worden voor Ecoporc Shiga kunnen worden uitgekookt.

*Investigations of bottle mount vaccinator hygiene in north-west-german pig farms. Nienhoff, H., Brase, K. and Beckmann, K. 28. Internationale SGD-Tagung “Schweine gesund halten”, Erfurt, Germany, 2017.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Peter van der Wolf
Senior Expert Technical Service Benelux

Tel.: +31 (0) 64 69 59 963
E-mail: Benelux@idt-biologika.com
Meer weten: www.shigatoxin.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl