Partnerbericht van Dechra

Kans op melkziekte verminderen

Aan het begin van een nieuw lactatie heeft een melkkoe veel calcium nodig. Als de koe haar calciumspiegel niet op peil kan houden, treedt melkziekte op. Een bekend symptoom van de aandoening is dat koeien niet meer kunnen opstaan of met veel moeite. Oraal toedienen van calcium in een vroeg stadium van melkziekte is een voorkeursaanpak van de aandoening (Oetzel, 2011).

Melkziekte (ook kalfziekte of hypocalcemie genoemd) treedt meestal op binnen 48 uur na afkalven, maar kan ook vlak voor of tijdens het afkalven ontstaan. Elke nieuwe lactatie betekent een uitdaging voor het vermogen van de koe om de calciumspiegel op peil te houden. Melk is erg rijk aan calcium en de koe moet zich snel kunnen aanpassen aan de plotselinge uitstroming van calcium. Biest bevat een keer zoveel calcium (2,3 g/kg) als melk (1,1 g /kg) waardoor de fase van biestaanmaak voor afkalven de calciumspiegel al doet dalen (Goff, 2014). Calcium is essentieel voor de spier- en zenuwfunctie, in het bijzonder de functies die skeletspierkracht ondersteunen en de beweeglijkheid van maag en darmen.

Calcium oraal toedienen

Voor de preventie van hypocalcemie is een droogstandsrantsoen nodig met weinig calcium (Ca), voldoende magnesium (Mg) en een negatieve kation-anionbalans (KAB). Desondanks kunnen koeien door de ziekte worden getroffen. Oraal toedienen van calcium in een vroeg stadium van hypocalcemie, als de koeien nog kunnen staan, is een voorkeursaanpak van de aandoening (Oetzel, 2011). Een koe kan na orale toediening van een calciumsupplement, binnen circa dertig minuten een effectieve hoeveelheid calcium opnemen in haar bloedbaan. De meeste orale supplementen ondersteunen de calciumconcentratie in het bloed voor slechts vier tot zes uur (Goff en Horst, 1993, 1994).

Nieuwe reeks pillen

Dechra heeft een nieuwe reeks pillen ontwikkeld voor metabole stoornissen bij rundvee. Bij melkziekte kan de Calcium Pil worden toegediend. De Calcium Pil heeft een verbeterde samenstelling en bevat kwalitatief zeer hoogwaardige ingrediënten met een ‘nutritional claim’ beschreven in de richtlijn 2008/38 voor diervoeders. De combinatie van drie verschillende types calciumsoorten in de Calcium Pil zorgen voor een hoge concentratie calcium met verschillende absorptiesnelheden. Calciumacetaat heeft een hoge oplosbaarheid en wordt snel opgenomen (<1 uur) door de darm. Calciumformaat heeft ook een hoge oplosbaarheid (16 g/100 ml)  en wordt zowel in de darm als de pens opgenomen. Hierdoor zorgt het voor snelle opname met een verlengde aanvoer (1 tot 6 uur). Calciumcarbonaat wordt in de darm opgenomen en zorgt voor een verlengde aanvoer van calcium. Daarnaast beschikt de calciumpil over extra sorbitol wat de absorptie van calcium in de darm bespoedigt.

Alle berichten van Dechra op Veearts.nl >>