Partnerbericht van Ceva

Maternale afweerstoffen tegen Influenza– een dubbelrol

Onderzoek uit Frankrijk laat zien dat maternale afweerstoffen tegen griep, die biggen via de biest hebben verkregen, een dubbele rol spelen.

Maternale immuniteit kan een big op zijn minst gedurende een bepaalde tijd gedeeltelijk beschermen tegen de klinische verschijnselen ten gevolge van een Influenza infectie. De registratieproeven van het vaccin Respiporc FLU3, dat is ontwikkeld door IDT Biologika, laten zien dat biggen die biest hebben gekregen van zeugen die gevaccineerd zijn met RespiporcFLU3 op het einde van de dracht, na challenge klinisch beschermd zijn tot minimaal 33 levensdagen. Maar er is meer dan dat. In Frankrijk is een onderzoeksgroep bezig met het in beeld brengen van de epidemiologische effecten van maternale immuniteit. Zo is uit een infectie experiment gebleken dat de R0-waarde van Influenza infectie bij biggen uit gevaccineerde moeders (5.8) duidelijk lager lag dan die van biggen zonder maternale immuniteit (14.8) (1). Dat wil enerzijds zeggen dat door maternale immuniteit minder nieuwe dieren besmet raken door 1 besmet dier gedurende zijn infectieuze periode. Echter deze waarde is nog steeds boven de 1, en geeft aan hoe bijzonder besmettelijk het Influenza virus is, zeker bij biggen zonder biestafweer. Het blijkt zeer moeilijk om de infectie te laten doodlopen (R0<1), ook bij biggen uit gevaccineerde zeugen. Deze en andere parameters hebben de onderzoekers vervolgens in een wiskundig model gestopt. Hieruit is gebleken dat maternale immuniteit zelfs kan leiden tot een langer aanwezig blijven van griep virus op de batterij (2), omdat de duur van een uitbraak in een groep biggen verlengd wordt, waardoor de kans op overdracht tussen verschillende groepen (bijvoorbeeld via de lucht) toeneemt en het virus dus langer kan blijven circuleren op een bedrijf.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Karien Koenders
Technical Service Manager Benelux
+31627140942
E-mail: Benelux@idt-biologika.com
Meer weten: www.swine-influenza.com

  1. Cador et al. Vet Res (2016) 47:86 Maternally‑derived antibodies do not prevent transmission of swine influenza A virus between pigs.
  2. Cador et al. sept 2016 Maternally derived immunity extends swine influezna A virus persistence within farrow to finish pig farms: insight from a sochastic event driven metapopulation model. PLOSone
Alle berichten van Ceva op Veearts.nl