Partnerbericht van Ceva

Nu ook Rotavirus type C

Er zijn veel kiemen die diarree bij pasgeboren biggen kunnen veroorzaken. Naast E. coli en Clostridium perfringens type A is Rotavirus een belangrijke oorzaak. Rotavirus bij varkens kent 2 typen: A en C. In de IDT testkit is nu ook Rotavirus type C standaard.

Geboortediarree bij biggen kent vele oorzaken. Naast allerlei ziektekiemen kunnen managementfactoren een rol spelen, zoals voldoende biestopname en kraamstaltemperatuur. Van de ziektekiemen is E. coli verreweg de bekendste, naast Clostridium perfringens type A. Echter, ook Rotavirus komt steeds vaker voor als oorzaak, zo blijkt uit de uitgebreide diagnostiek die IDT aanbied als onderdeel van de service rondom de entstof Clostriporc A voor zeugen.

Voor de juiste aanpak van geboortediarreeproblemen is een goede diagnose van groot belang. Een verkeerde diagnose leidt tot een verkeerde aanpak, wat leidt tot teleurstellend resultaat met onnodig biggenleed en financieel verlies tot gevolg. Dit is de reden dat IDT een kant-en-klaar kitje ter beschikking stelt aan dierenartsen voor het nemen van diarreemonsters. Dit kitje kan, op kosten van IDT, naar IVD gestuurd worden, een onafhankelijk laboratorium in Hannover in Duitsland, voor een volledig onderzoek op alle mogelijke ziektekiemen. Dit zijn E. coli, Clostridium perfringens type A en C, Clostridium difficile, Rotavirussen, PED-virus en TEG-virus, Enterocuccus hirae en E. durans. Nu is daar dus Rotavirus type C aan toegevoegd.

Er is geen vaccin tegen Rotavirus bij varkens in NL of Belgiƫ geregistreerd. Hierdoor is het noodzakelijk om, via de cascade regeling, een vaccin voor rundvee toe te passen.

Voor het aanvragen van kitjes en bijbehorende voucher voor het onderzoek kunt u contact met ons opnemen op benelux@idt-biologika.com of +31-6-46959963.

Voor meer informatie of het opvragen van de betreffende literatuur kunt u terecht bij

IDT-november2017

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl