Partnerbericht van Ceva

Overleggen van biggen: zorg voor structuur!

In de huidige tijd van hoogproductieve zeugen, ontkomen we er niet aan om soms biggen over te leggen. Maar met de biggen, verspreiden we ook (ziekte)kiemen. Dus weet wat je doet en zorg voor een goed protocol!

Hoe te beginnen

Wat we als eerste moeten doen, is beoordelen of het nodig is om biggen over te leggen, en zo ja, hoeveel biggen er overgelegd moeten worden. Beoordeel dan tussen welke twee zeugen biggen overgelegd kunnen worden.

Zorg voor protocol

Leg niet over voor 24 uur leeftijd. Heeft een zeug zoveel biggen, dat ze niet voldoende spenen heeft, pas dan split suckling toe. Leg liever geen biggen meer over na 3 dagen leeftijd, dan is de rangorde aan de tepels bepaald en kunnen er gevechten ontstaan. Leg de werkwijze vast in een protocol, en werk hier ook naar, zodat de gang van zaken voor iedereen duidelijk is.

Pleegzeugen

Een mogelijkheid om boventallige biggen groot te brengen, is het maken van een pleegzeug. Let er hierbij weer op, dat er niet meer dan twee tomen gemengd worden!

Uniformiteit loslaten

Uniformeer de tomen niet op basis van grootte van de biggen. Eigen broertjes en zusjes, al zijn ze niet allemaal precies even groot, doen het toch het beste, als ze als koppel samenblijven. Dit reduceert stress en zorgt uiteindelijk voor de meest efficiƫnte groei.

Voor uitgebreidere informatie, kijk op www.pigbusiness.nl/artikel/189788-overleggen-van-biggen-zorg-voor-structuur/

Of neem contact met ons op!

 • Dr. Peter van der Wolf
  Senior Expert Technical Service Benelux
  Tel.: +31646959963
 • Drs. Emile Libbrecht
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31627140942
 • Drs. Marlies Olde Monnikhof
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31610137767

E-mail: Benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl