Partnerbericht van Ceva

Pandemische griep bij varkens in Nederland

Pandemische griep is een griep variant die in 2009 ontstaan is in de Verenigde Staten en Mexico. Deze stam heeft zich destijds zeer snel over de wereld verspreid onder mensen, vandaar de naam: „pandemie.“ Echter intussen is deze variant ook in onze varkens gekropen.

Varkens blijken verrassend gevoelig te zijn voor deze stam. Het afgelopen jaar (2016) en begin dit jaar (2017) hebben we in Nederland in totaal 5 keer pandemisch griepvirus en reassortanten hiervan aangetroffen in neusswabs van biggen *. Dit betrof zowel biggen in het kraamhok als gespeende biggen, allen met luchtwegklachten (hoesten, niezen).

Uit experimenten is gebleken dat varkens inderdaad besmet kunnen worden door pandemische griep en dat ze ook klinische klachten kunnen ontwikkelen (1). We zien dat de pandemische griep nog niet zo uitgebreid rondgaat in de varkens populatie als de 3 stammen die er sinds de laatste decennia volop rondgaan bij varkens, namelijk H1avN1av, H1huN2 en H3huN2. De pandemische griep lijkt ook vooral voor te komen in minder varkensdichte gebieden. Dit is beschreven voor het oosten van Duitsland (2), voor Frankrijk buiten Bretagne (het intensieve varkensgebied) (data IDT Biologika) en ook zijn er beschrijvingen uit Noorwegen en het Afrikaanse Reunion Island. Een hypothese is dat de varkens in deze minder varkensdichte gebieden minder weerstand hebben tegen circulerende griepstammen en dat daardoor de pandemische griep, die er vanuit mensen is binnengebracht, zich beter heeft kunnen handhaven in de varkenspopulatie.

De huidige geregistreerde vaccins geven slechts beperkte kruisbescherming tegen de pandemische griep.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Karien Koenders
  • Technical Service Manager Benelux
  • +31627140942
  • E-mail: Benelux@idt-biologika.com
  • Meer weten: www.swine-influenza.com

IDT ondersteunt dierenartsen om deze neusswabs te laten onderzoeken bij het FLI (Friedrich Loeffler Instituut) in Riems (Duitsland), het referentie instituut voor influenza in Europa.

  1. Hemmink et al. Vet Res (2016). Distinct immune responses and virus shedding in pigs following aerosol, intra-nasal and contact infection with pandemic swine influenza A virus, A(H1N1)09
  2. Lange et al. Vet Microbiology (2013). Reassortants of the pandemic (H1N1) 2009 virus and establishment of a novel procine H1N2 influenza virus, lineage in Germany.
Alle berichten van Ceva op Veearts.nl