Partnerbericht van Ceva

Salmonella: de waarde van serologie bij biggen

Salmonella is een zoönose, waar steeds meer aandacht voor is. Met behulp van serologie kan men inzicht verkrijgen in de status van een bedrijf, wat kan helpen bij de verkoop van biggen naar Duitsland vanuit een gevaccineerde zeugenstapel

Een enting voor Salmonella wordt gegeven in het laatste deel van de dracht van zeugen. Daarmee daalt de infectiedruk voor de biggen in de kraamstal en worden afweerstoffen meegegeven in de biest. Hoe hoger de hoeveelheid afweerstoffen in de biest en hoe meer biest de biggen binnen krijgen, hoe groter de hoeveelheid antilichamen in het bloed van de biggen. Bij biggen van gevaccineerde zeugen kan de uitslag van deze test behoorlijk hoog oplopen, waarden van boven de 100 OD% kunnen voorkomen.

Voor de verkoop van biggen naar Duitsland, worden soms serologie resultaten gevraagd, om te voorkomen dat Salmonella het bedrijf binnen wordt gebracht door de biggen. Helaas is de serologische test niet in staat, maternale antilichamen te onderscheiden van afweer na een veldinfectie.

Om hier onderscheid in te maken, kan gepaarde serologie worden uitgevoerd, bijvoorbeeld op 6, 8 en 10 weken leeftijd. Bij dalende titers, is er meest waarschijnlijk sprake van maternale immuniteit. Bij een veldinfectie, zullen de titers bij biggen van 10 weken oud naar alle waarschijnlijkheid oplopen.

Zie hieronder de resultaten van 6 biggen afkomstig van gevaccineerde zeugen, onderzocht volgens dit protocol. Met deze maternale immuniteit, kunnen titers van hoger dan 10 bestaan op het moment van verkoop van biggen.

Met serologie volgens dit schema, kun je het voor afnemers inzichtelijk maken, dat er sprake is van maternale immuniteit en niet van een actieve besmetting. Er is dus geen reden tot ongerustheid bij de afnemers van de biggen, want met een kleine investering kan de oorzaak van de positieve serologie duidelijk gemaakt worden.

Voor meer informatie, neem contact met ons op!

 • Peter van der Wolf
  Senior Expert Technical Service Benelux
  Tel.: +31646959963
 • Emile Libbrecht
  Technical Service Manager Benelux
  Tel.: +31627140942
 • Marlies Olde Monnikhof
  Technical Service Manager Benelux

Tel.: +31610137767

E-mail: Benelux@idt-biologika.com

 

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl