Partnerbericht van Ceva

Salmonella: serogroepen en serotypes

Het geslacht van de Salmonella bacteriën is heel groot en wordt ingedeeld in een groot aantal serogroepen en serotypes. Dit is van belang om te weten, omdat dit beperkingen stelt aan de diagnostiek en interventies zoals vaccinatie.

Het geslacht Salmonella is zeer omvangrijk en kent vele verschillende serogroepen. Serogroepen zijn gebaseerd op de serologische reactie van muizen. De afweer reactie is gebaseerd op lipopolysacchariden (LPS) in de celwand van de Salmonella’s. Serotypes die tot dezelfde serogroep behoren, hebben dezelfde LPS-antigenen. Serotypes worden onderling van elkaar onderscheiden door de verschillende flagellen en fimbriae.

Dit is belangrijk om te weten omdat het gevolgen heeft voor de diagnostiek en interventies zoals vaccinaties.

De bacteriologie

Wereldwijd zijn er ruim 2500 verschillende serotypes beschreven. Deze zijn op meer of mindere mate aangepast aan een bepaalde diersoort. Het gevolg is dat deze Salmonella’s beter groeien in bepaalde voedingsmedia in het laboratorium. De keuze van de voedingsmedia in het laboratorium hebben daardoor invloed op de kans dat je een bepaalde Salmonella vindt in het materiaal dat onderzocht wordt.

Serologie

Omdat er tientallen serogroepen worden onderscheiden is het niet mogelijk om een ELISA te ontwerpen die afweer tegen alle serogroepen aangetoont. De varkens-ELISA toont afweer tegen de serogroepen B, C1 en D1 aan en dekt daarmee 80 to 90% van alle Salmonella’s die bij varkens worden gevonden. Serotype specifieke ELISA’s bestaan ook, bijvoorbeeld voor S. Typhimurium.

Interventies

Doordat verschillende Salmonella’s verschillende LPS antigenen hebben, bestaat er geen (of weinig) kruisimmuniteit tussen Salmonella’s. Dit betekent dat vaccins weinig kruisbescherming geven tegen andere serotypes. Een levend S. Typhimurium vaccin zal goede bescherming bieden tegen S. Typhimurium infecties, maar slechts weinig tegen andere bij varkens voorkomende Salmonella-infecties.

In volgende edities van deze nieuwsbrief zullen we nader ingaan op deze verschillende onderdelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Dr. Peter van der Wolf
Technical Service Manager Benelux
Tel.: +31646959963
E-mail: Benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl